rijangst & faalangst

Last van rijangst? Angst is alleen te doorbreken door toch te gaan rijden. Hoe meer kilometers je maakt en merkt dat het rijden goed gaat, hoe sterker de overtuiging wordt dat het ook de volgende keer goed gaat.

Rijopleiding Voor Rijangst

Opnieuw leren autorijden bij een rijschool in Amsterdam. Veel mensen hebben last van rijangst in de auto. De mate van de rijangst varieert sterk. Soms treedt je rijangst alleen maar op in zeer specifieke situaties, situaties die zich bijna nooit voordoen. Maar de rijangst kan ook zo heftig zijn, dat je halsstarrig weigert om nog de auto in te stappen. En dat terwijl autorijden in deze maatschappij eigenlijk een must is geworden. Over rijangst praat je niet zo makkelijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Als het al tegen vrienden wordt verteld, is de reactie vaak “Daar heb jij toch geen last van, je bent zo zelfstandig?!” Als je echter geen auto meer durft te rijden, wordt je wereld ineens een stuk kleiner en word je afhankelijk van de hulp van anderen. En dat vindt niet iedereen prettig. Je hebt misschien al wel een rijbewijs. Het kan ook zijn dat je nog wil beginnen met je reis naar je rijbewijs. Stap je wel of niet de auto in? Als autorijden rijangst bij je oproept, dan laat je dat wel uit je hoofd. Rijangst gaat vaak gepaard met lichamelijke reacties zoals gespannenheid, zweten, hartkloppingen. Er zijn zeven miljoen mensen met een rijbewijs: een half miljoen mensen rijdt (bijna) niet, een half miljoen rijdt wel, maar selectief. Ook dat is rijangst. De meest voorkomende vorm is de combinatie van routine gebrek en faalangst, met vermijdingsgedrag tot gevolg. Slechte ervaring met auto’s en rijden brengt vaak rijangst met zich mee. Deze leerlingen hebben meer moeite met de rust te vinden in de auto en duurt het uiteraard wat langer.

Soorten rijangst

 • Rijangst door paniekstoornis, vaak ook snelwegangst
 • Rijangst op kruispunten
 • Rijangst na beladen gebeurtenis
 • Rijangst t.g.v faalangst
 • Rijangst door vaardighedentekort
 • Rijangst als bijrijder
 • Rijangst als gevolg van andere stoornissen
 • Rijangst om te verdwalen

Gevolg van rijangst

Als je niet lekker in je vel zit in de auto, ga je het verkeer vermijden. De auto wordt aan de kant gezet, je zoekt een andere manier om ergens te komen, familie die ver weg woont, wordt niet meer vaak bezocht. Op zo’n moment is professionele hulp nog het enige wat helpt, want het lichaam en de geest herstellen daar in de meeste gevallen niet meer op normale manieren van.

Rijangst rijopleiding

Heb je rijangst? Dan is dit dé rijopleiding voor jou. De aantal rijlessen per week worden gering gehouden, zodat je de angst niet al te veel triggered. De intensiteit is vaak langzaam oplopend en de voornaamste doel is om je gerust te houden in de auto. Een zelfverzekerde bestuurder heeft minder angst achter het stuur. Je word geduldig en aandachtig opgeleid tot een zelfverzekerde bestuurder.

Verschijnselen rijangst en aanpak

 • Bang dat de motor afslaat, bang om in te parkeren, bang voor parkeergarages
 • Bang om het inzicht te missen op grote rotondes, kruispunten, drukke verkeerssituaties
 • Bang om niet te kunnen in- of uitvoegen als het druk is
 • Bang om opeens niet meer te weten wat te doen
 • Bang om een ongeluk te veroorzaken met je kinderen achterin de auto

Test je rijangst!

Heb ik echt rijangst? Waar/Niet waar

 • Door mijn rijangst kan ik moeilijk mijn beroep uitoefenen<
 • Door mijn rijangst bezoek ik minder vaak mensen en instanties dan ik zou wensen
 • Door mijn rijangst vermijd ik geregeld auto te rijden
 • Door mijn rijangst ben ik aangewezen op anderen
 • Door mijn rijangst ben ik onzeker over mijzelf geworden
 • Ik durf niet eerlijk uit te komen voor mijn rijangst tegenover anderen
 • Als ik met de auto zou moeten rijden, ben ik van tevoren al onrustig
 • Ik neem als gevolg van mijn angst andere routes dan wanneer ik geen angst zou hebben
 • Op snelwegen durf ik vaak niet in te halen

 

Als je meer dan twee zinnen met ‘waar’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk hinderlijke rijangst. Je behoort tot de groep mensen die enige hulp nodig heeft om deze rijangst te overwinnen.

Aanpak met rijangst cliënten

Het vooraf (online) invullen van een aanmeldformulier geeft een goed beeld van de kern van je rijangst en is een goede voorbereiding op de eerste afspraak met je rijinstructeur. Zo kunnen we je een persoonlijk advies geven over het vervolg en plan van aanpak van de rijangst lessen. We bespreken de situaties waar je meer moeite mee hebt en gaan alle punten na waar we tijdens de rijangst begeleiding meer aandacht aan moeten besteden. Onze autorijschool in Amsterdam heeft ervaring met cliënten met rijangst.

De verdere aanpak is individueel gericht en naar aanleiding van je persoonlijke situatie. Stap voor stap krijg je een intensieve training en begeleiding op het gebied van rij- en kijktechniek, waarnemen en begrijpen, en van assertiviteit en samenwerking in het verkeer. We zoeken lastige verkeerssituaties op om je weer te laten wennen aan het verkeer. Moeilijke onderdelen als bijvoorbeeld inparkeren, achteruitrijden en invoegen op de snelweg nemen we rustig met je door tot je het zelfstandig en met zelfvertrouwen kunt uitvoeren. Ook leer je angstige en irreële gedachten om te vormen tot reële gedachten. Wanneer je er klaar voor bent dan melden wij jou ook aan voor het faalangstexamen van het CBR.

Ons doel is ervoor te zorgen dat jij zelfstandig en met een goed gevoel leert rijden, gebaseerd op zelfvertrouwen, een soepele rijstijl en goede waarnemingstechniek. Het zal soms moeilijk zijn om over je rijangst heen te stappen. In de periode van de rijangst cursus zal er daarom regelmatig geoefend moeten worden. Maar angstklachten zoals rijangst hebben een goede prognose. Als je omgeving meldt dat na een half uurtje autorijden ‘het allemaal vanzelf wel weer terugkomt’, begrijpen ze jouw ervaringswereld niet! Veel mensen met een rijbewijs durven niet meer te rijden, dat is geen schande. Neem de stap en maak vrijblijvend een afspraak. De kosten voor rijangstbegeleiding vind je op de pagina tarieven.

Heb jij Rijangst of Faalangst!

Heb je rijaangst of faalangst en wil je een rijopleiding bij ons volgen? Vul het formulier in en nemen snel contact met jou op voor overleg.

Meld je aan bij RYLES

Vul het aanvraagformulier in klik op verzenden. Wij nemen snel contact met jou op.